Fra grisebonde til demensomsorg
FRA GRISEBONDE TIL DEMENSOMSORG
GODE DAGER: På Grøstad Gård i Vestfold er det gode dager både for mennesker og dyr
Tekst & foto: Eli Strand
Gry Beate Knapstad har eid Norges mest kjente økologiske merkevare innen kjøttprodukter, men nå har hun solgt Grøstad og lever lykkelig som IPT-bonde. Målet om å drive med grønn omsorg har alltid vært der – og med god hjelp fra Inn på tunet Norge er drømmen nå realisert.
Selv om antallet griser er kraftig redusert etter at hun solgte det som en gang var Grøstad Gris, er det fremdeles griser på Grøstad. De er til stor glede for brukerne av gården som aktivt får ta del i stellet av griser, høner og kaniner. Gry Beate driver i dag med et IPT-tilbud for hjemmeboende personer med demens. Hun er glad for all hjelpen hun har fått fra IPT Norge, som har gjort det mulig å skape seg et levebrød av gårdsdriften.
Aldri angret
For 24 år siden etablerte Gry Beate og mannen Hans Runar, Grøstad Gris og ønsket å drive med økologisk svineproduksjon. Bedriften ble fort en suksess og mange kjenner nok igjen både pølsene, leverposteien og ikke minst juleribba fra Grøstad. Da mannen døde i 2013 solgte hun 49 prosent av bedriften til NorgesGruppen men har nå altså solgt seg helt ut for å satse på IPT. Hun er ikke i tvil om at hun har valgt riktig.
-Jeg har ikke angret et sekund. Det er en tid for alt og akkurat nå er det dette jeg skal drive med. Det har vært en lang prosess med å få på plass en avtale Tønsberg kommune og få godkjent gården, men jeg har hele tiden hatt samvirket i ryggen og fått god hjelp med alt papirarbeidet og den byråkratiske jobben. Som bonde føler du deg ofte litt ensom og da er det også viktig å få tilgang på det faglige nettverket som samvirket kan tilby, sier hun.
Demensomsorg har alltid vært en drøm for Gry Beate og hun våkner opp hver dag og er glad for at hun har klart å skape seg en karriere av å drive med dette.
ANGRER IKKE: Gry Beate Knapstad er godt fornøyd med valget hun tok og trives godt som IPT-bonde.
-Jeg blir glad når jeg ser at brukerne trives og finner seg godt til rette på gården. Her får alle være seg selv og bidra med det de kan. Vi prøver å skape gode dager, og det føler jeg at vi stort sett får til. Og har noen en dårlig dag, så trår vi til med en god prat og ikke minst en god klem. Klemming er noe vi er gode på her på gården!
VENNSKAP: Gerd Solveig og Rannveig har funnet tonen og blitt gode venner.
Lov å være lat
På gården er det nå grupper på seks hver dag unntatt fredag. Da jeg besøkte gården var det en nydelig sommerdag og full aktivitet på gården med griser, høner og hunder i skjønn forening. Her får alle sammen holde på med det de vil – og det er når som helst lov til å ta seg en pause.
-Selv er jeg veldig glad i å grave i jorda og holde på i drivhuset, men det må ikke bli for mye heller, for jeg er jo litt lat, ler Gerd Solveig som er strålende fornøyd med tilbudet på gården..
-Her er det helt topp å være og jeg gleder meg til hver dag jeg skal hit, sier hun.
Dagene på gården begynner alltid med et godt måltid mat før de gjerne går en tur i nærmiljøet. Aktiviteter i det nybyggede drivhuset er også populært i sommerhalvåret.
-Sammen med helsefagarbeider Britt Jacobsen har vi gode dager sammen med brukerne våre. Vi legger opp dagen etter dagsformen og sammen får vi det til, sier Gry Beate.
HELE GJENGEN: Sammen med helsefagarbeider Brittt Jacobsen, har Gry Beate Knapstad etablert et populært tilbud på Grøstad Gård.
Måtte klype seg i armen
På Grøstad har de også ungdommer som kommer for å oppleve livet på gården. Gry Beate forteller om en episode der en iransk jente plutselig stoppet opp på gåturen og begynte å klype seg selv i armen. Hun fikk da spørsmål om hvorfor hun gjorde dette og utbrøt:
-Jeg må bare sjekke at dette virkelig skjer meg, tenk at jeg får oppleve å være på en bondegård. Det hadde jeg aldri trodd jeg skulle oppleve.
Sånne øyeblikk gjør at Gry Beate nesten selv må klype seg i armen. Hun har også fått med seg datteren Sofie som også driver et hundepensjonat på gården. Så her er det et yrende liv med dyr og mennesker hver eneste dag.
Mye av det vi har skapt her er takket være samarbeidet med IPT Norge. Jeg anbefaler alle å være en del av felleskapet i Samvirket, sier Gry Beate.
se filmen; Fra grisebonde til demensomsorg på Grøstad gård